MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ ŚWIADOMOŚCI NA TEMAT MARNOWANIA I STRAT ŻYWNOŚCI

 

29 września

MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ ŚWIADOMOŚCI na temat MARNOWANIA i strat ŻYWNOŚCI

 

 

29 września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Świadomości o Marnowaniu Żywności. Święto zostało ustanowione przez ONZ w 2019, pierwsze obchody miały miejsce w 2020 roku.

Tymczasem każde gospodarstwo domowe w Polsce wyrzuca rocznie 92 kg żywności, a łącznie w domach marnujemy prawie 3 mln ton żywności. Marnowanie jedzenia to marnowanie zasobów – ziemi, pracy, nawozów, paliwa, wody, prądu. Jest też jednym z głównych czynników napędzających zmiany klimatu. Eksperci wyliczyli, że emisje gazów cieplarnianych związane z całym łańcuchem powstawania, dostarczania i przechowywania żywności stanowią 8% wszystkich emisji na świecie.

 

Jako #BankiŻywności wierzymy, że świadomość, wiedza i dobre praktyki, które każdy z nas może spróbować wypracować, realnie wpłyną na ograniczenie zjawiska marnowania żywności w Polsce. Każda nawet mała zmiana na lepsze, którą wprowadzi wiele osób, poprawi los naszej planety. Razem możemy zmienić świat na lepsze- mówi Romuald Turczyński – Prezes Stowarzyszenia Bank Żywności Suwałki-Białystok.